jueves, 21 de noviembre de 2019

Dia mundial del nen



DIA UNIVERSAL DEL NEN

El Dia Universal del Nen, que se celebra tots els anys el 20 de novembre, és un dia dedicat a tots els nens i nenes del món.
És un dia de celebració pels avanços aconseguits, però sobretot és un dia per a cridar l'atenció sobre la situació dels nens més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar a les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.


Quan se celebra el Dia Universal del Nen?

Nacions Unides celebra el Dia Universal del Nen el 20 de novembre, data en la qual l'Assemblea General de l'ONU va aprovar la Declaració dels Drets del Nen en 1959 .

Per a què serveix el Dia Universal del Nen?

L'objectiu del Dia Universal del Nen és recordar a la ciutadania que els nens són el col·lectiu més vulnerable i, per tant, que més sofreix les crisis i els problemes del món.
Aquest dia mundial recorda que tots els nens tenen dret a la salut, l'educació i la protecció, independentment del lloc del món en el qual hagin nascut.
Dedicar un dia internacional a la infància també serveix per a fer una crida mundial sobre les necessitats dels més petits i per a reconèixer la labor de les persones que cada dia treballen perquè els nens i nenes tinguin un futur millor.


jueves, 14 de noviembre de 2019



CENTENARI DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

La Primera Guerra Mundial va tenir diverses causes, però les seves arrels es troben en una complexa xarxa d'aliances entre les potències europees.  
Va ser la desconfiança entre  la informal «Triple Entesa» (Gran Bretanya, França i Rússia) i la secreta «Triple Aliança» (Alemanya, l'Imperi austrohongarès i Itàlia) la raó per la que va exclartar la Primera Guerra Mundial.

El conflicte es va expandir a la resta del món i va afectar  als països aliats d'Àfrica, Àsia, Orient Mitjà i Austràlia. 
Al 1917, els Estats Units van entrar en la guerra després d'un llarg període de no intervenció. Llavors, l'escenari principal de la guerra va ser l'emplaçament d'un bloqueig letal.

La Primera Guerra Mundial va causar més de nou milions de morts, després de l'assassinat de l'arxiduc d'Àustria, Francisco Fernando, que va ser el detonant per a la declaració bèl·lica de diverses nacions i el posterior combat per quatre anys.

Del 28 de juliol de 1914 a l'11 de novembre de 1918 va durar el conflicte bèl·lic. Tal dia com avui es va posar fi a les hostilitats amb la signatura d'un armistici entre els dos bàndols enfrontats: la Triple Entesa i les potències centrals de la Triple Aliança.

La primera Guerra Mundial va ser un enfrontament en el qual van participar 32 nacions:
    - 28 eren del grup dels Aliats: Gran Bretanya, França, Rússia, Itàlia i els Estats Units
    - els altres eren els anomenats Imperis Centrals, integrada per Alemanya, Àustria-Hongria, l'Imperi otomà i Bulgària. 

Amb el Tractat de Versalles es va posar fi oficialment a la Primera Guerra Mundial, després de quatre anys de lluita campal.